
Verwarring: werkt statiegeld tegen zwerfafval?
De discussie of statiegeld nou wel of niet werkt tegen zwerfafval wordt nog steeds hevig gevoerd. Er zijn 64 procent minder blikjes gevonden in het zwerfafval de afgelopen twee jaar. Dit meldt staatsecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet werkt het sinds 1 april 2023 ingevoerde statiegeldsysteem op blikjes tegen zwerfafval.
Tegelijkertijd vindt gemeente Den Haag begin dat het systeem niet werkt, zo blijkt uit een artikel van Omroep West begin deze maand. Volgens de gemeente maken de mensen die statiegeld zoeken in vuilnisbakken veel troep. Als het aan de gemeente Den Haag ligt gaat het statiegeld op blikjes en flesjes omhoog.
Het kabinet vond ook dat het statiegeld wel omhoog kon, maar Statiegeld Nederland vindt dit niet te oplossing. Zij zijn van mening dat meer uitbetalende innamepunten de oplossing is. Hier wordt momenteel ook druk aan gewerkt.
Uit onderzoek van Recyco blijkt dat veel mensen blikjes inleveren onnodig vinden, en deze bij het afval gooien. Zolang het statiegeld 15 cent blijft, wordt de doelstelling van de overheid om 90 procent van de blikjes in te leveren waarschijnlijk niet gehaald. De Recyco Statiegeldtas kan hier aan bijdragen. Deze maakt statiegeld inleveren makkelijk en schoon. Bovendien kan je de blikjes afgesloten bewaren tegen ongedierte en vieze luchtjes.
Ook zal zwerfafval een groot probleem blijven. Toch is dit meer een probleem in de grote steden. Dit blijkt uit cijfers van Zwerfinator, die onderzoek doet naar zwerfafval. Dit verklaart waarom zwerfafval over het algemeen afneemt, maar dus niet in de grote steden. De oplossing voor minder zwerfafval zou meer innamepunten zijn op straat.